De Boxer

Geschiedenis:

Tegen het eind van de 19e eeuw is uit de Brabantse Bullebijter de Boxer voortgekomen. De Brabantse Bullebijter was kleiner en lichter, maar meer atletisch en wendbaarder en zeker even moedig als zijn grotere soortgenoten. Ook de Engelse Bulldog heeft grote invloed gehad op het ontstaan van het Boxerras. Het blijft gissen hoe de naam is ontstaan, maar de meest voor de hand liggende verklaring is de manier waarop de honden in hun spel de voorpoten gebruiken. Een manier die sterk doet denken aan de bewegingen van een vuistvechter in de ring.

Liefhebbers van het ras verenigden zich in de Duitse Boxerclub, die in januari 1896 werd opgericht en op 29 maart al een tentoonstelling organiseerde. Na deze tentoonstelling is men de raspunten gaan vastleggen in een rasstandaard, die echter pas in 1905 werd aangenomen.

 

Karakter:

Boxers zijn levendig, sterk, loyaal en zeer opgewekte honden. Het is de clown onder de honden en tovert regelmatig een glimlach op je gezicht. Boxers zijn zeer engergiek en hebben veel beweging nodig. Wanneer de boxer zijn energie buitenshuis genoeg kwijt kan is het binnenshuis een rustige hond. Het is een trouwe metgezel die erg houdt van gezelschap. Boxers zijn dol op kinderen. Door hun enthousiasme kunnen ze soms niet in de gaten hebben dat ze bij kleine kinderen wat rustiger moeten doen. Wanneer een boxer hier goed in begeleid wordt is het een ideale gezinshond.

 

Temperament:

De Boxer is geduldig, waardig en zelfverzekerd. Ze zijn enorm nieuwsgierig en willen graag hun neus overal in steken. Een boxer kan goed overweg met andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. Zoals al eerder is gezegd heeft de Boxer veel beweging nodig. Ook mentaal worden ze graag uitgedaagd. De Boxer is slim en leert snel. Daardoor zijn ze ook geschikt voor agility en andere hondensporten.

De Boxer zal het goed doen in een appartement mits zij voldoende aandacht krijgen en ze regelmatig hun energie kwijt kunnen. Ga lange wandelingen met ze maken en laat ze regelmatig langs de fiets lopen.
Dit vinden ze heerlijk.